Λύκειο Κύκκου Α΄
Δευ-Παρ: 7.30-13.35
Τηλέφωνο: 22590714
Τηλεομοιότυπο: 22354082
Μενού

Μικράς Ασίας ενθυμήματα και κειμήλια

 

Το Α11 με τη συνοδεία των καθηγητών κ. Παναγιώτη Μαραγκού Β.Δ. και της Αιμιλίας Κυριάκου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα εγκαίνια Πολυέκθεσης με θέμα: «Μικράς Ασίας ενθυμήματα και κειμήλια». Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου μαζί με τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Σ αυτήν παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, ο Διευθυντής του Σχολείου μας και άλλοι επίσημοι. Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον κ. Χριστόδωρο Μνάσωνος  και τον κ. Γιάννη Λέμπο παραδοσιακά όργανα και μας εξήγησαν την καταγωγή και την εξέλιξη τους. Επίσης μας έπαιξαν τρία τραγούδια και μας τόνισαν την επίδραση στα κυπριακά τραγούδια .

Ακολούθως μας έγινε ξενάγηση στα διάφορα κειμήλια και ενθυμήματα, πολλά εξ αυτών ταξίδεψαν από την Ελλάδα και άλλα δόθηκαν για τις ανάγκες της Έκθεσης από Ελληνοκύπριους με Μικρασιατική καταγωγή. Ανάμεσα στα κειμήλια ήταν επιστολές, φωτογραφίες, Εικόνες, Λειψανοθήκη, στέφανα γάμου, τετράδια, Δελτίο Προόδου ενός μαθητή, το Πρόγραμμα ενός Σχολείου, τα κλειδιά ενός σπιτιού. Τα κλειδιά του σπιτιού τα έφερε μαζί της μια Μικρασιάτισσα, η οποία κατοίκησε στην Κερύνεια. Μετά τον πόλεμο του 1974 έφερε μαζί της και τα κλειδιά από το σπίτι της στη Κερύνεια.

                                                                                                   Αιμιλία Κυριάκου, Θεολόγος

 

Στις 5/12/2022 το τμήμα κλασικών σπουδών της Α΄ τάξης του Σχολείου μας, είχε την τιμή να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην είσοδο της έκθεσης, μας υποδέχθηκαν άτομα με μικρασιατικές  παραδοσιακές φορεσιές.

Μετά το κόψιμο της κορδέλας από τους επισήμους, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας κ. Προδρόμου τονίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης.

Ακολούθως οι Μουσικοί κ. Χριστόδωρος Μνάσωνος και κ. Γιάννης Λέμπος περιέγραψαν μουσικά όργανα της μικρασιατικής παραδοσιακής μουσικής και μας τραγούδησαν μικρασιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στον χώρο της έκθεσης και μας έδειξαν πώς ήταν η εκπαίδευση τότε. Στην έξοδο της έκθεσης μας κέρασαν παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά της Μ. Ασίας. Επίσης μας πρόσφεραν ένα συνοπτικό ανθολόγιο κειμένων της Μ .Ασίας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτά που κρατήσαμε, έναν αιώνα μετά την Καταστροφή,  είναι πολλά. Συνειδητοποιούμε ότι από τον ανείπωτο πόνο και το ανθρώπινο δράμα ο κόσμος στάθηκε όρθιος και συνέχισε την παράδοση της ειρηνικής δημιουργίας. Ας μην ξεχνάμε τη ρήση του Σεφέρη «Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί».

                                                                                                         Ευριπίδου  Χρυσταλλα Α11