Εσωτερικοί Κανονισμοί

Εισαγωγή

 

Το Σχολείο ως οργανωμένο σύνολο ανθρώπων, πρέπει να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο κανονισμών οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του. Το Σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας. Όπως η πολιτεία λειτουργεί με συνταγματικούς θεσμούς και νόμους και όπως η κοινωνία είναι οργανωμένη με θεσμούς, έτσι και το Σχολείο πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο κανονισμών που θα διέπουν τη σωστή λειτουργία του.

Το παρόν έντυπο αποσκοπεί στην ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας, καθώς και των γονέων και κηδεμόνων τους γύρω από τους κυριότερους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του. Οι κανονισμοί αυτοί εγκρίθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2011  σε κοινή σύσκεψη της Διεύθυνσης με το Σύνδεσμο Γονέων και το Κ.Μ.Σ. του Σχολείου μας. Όλοι οι κανονισμοί λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης βρίσκονται  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού http://www.moec.gov.cy/nomos/kdp310.htm, στην οποία  μπορεί να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος. Τα θέματα που περιλαμβάνει το παρόν έντυπο είναι τα ακόλουθα:

 • Μαθητική στολή

 • Φοίτηση-απουσίες

 • Σχολικές εκδρομές 

 • Χρήση ειδικών αιθουσών

 • Σεβασμός Σχολικού Χώρου

 • Σχολική περιουσία

 • Ενδοσχολικές εκδηλώσεις

 • Χρήση κινητού

 • Κάπνισμα

 • Τυχερά παιχνίδια

 • Δημιουργική απασχόληση

Η τήρηση των κανονισμών αναμφίβολα βοηθάει το μαθητή /μαθήτρια να ενταχθεί καλύτερα στη μαθητική κοινωνία του Σχολείου και τον απαλλάσσει από παρατηρήσεις, επιπλήξεις και τιμωρίες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την επίδοσή του.

 

Μαθητική Στολή

Ο/η μαθητής/τρια φορεί καθημερινά στο σχολείο την εγκεκριμένη στολή και αποφεύγει κάθε τι το υπερβολικό στην εμφάνισή του/της. Για το μάθημα της Γυμναστικής και για τα Εργαστήρια ο μαθητής/τρια συμμορφώνεται προς τις οδηγίες του σχολείου για τις ειδικές στολές. Σε επίσημες εκδηλώσεις και σε παρελάσεις ο/η μαθητής/τρια φέρει την επίσημη στολή του σχολείου.

Επίσημη στολή:

Άσπρο πουκάμισο, γραβάτα μπλε. Γκρίζο παντελόνι για τους μαθητές και μπλε φούστα για τις μαθήτριες.

Τρικό μπλεΣακάκι μπλεΠαπούτσια μαύρα δερμάτινα.

Καθημερινή στολή των μαθητών:

Πουκάμισο Άσπρο ή φανέλα απλή με γιακά ή χωρίς γιακά στα πιο κάτω χρώματα: άσπρο, μπλέ, γκρι και μαύρο με μακρύ ή κοντό μανίκι χωρίς ρίγες ή σχέδια.

Παντελόνι: Γκρίζο ή τζιν, όχι χαμηλόμεσο ή στενό.

Αναφορικά με την εισαγωγή του τζιν διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Το τζιν που επιτρέπεται στα σχολεία, είναι κανονικό μακρύ παντελόνι, σε σκούρο μπλε τζιν ύφασμα (denim), χωρίς οποιεσδήποτε επιγραφές ή διαφημιστικά μηνύματα.

Δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση τα ξεθωριασμένα, ξεβαμμένα ή σκισμένα τζιν.

Τρικό: Μπλε, μαύρο ή γκρίζο, φούτερ χωρίς μεγάλα σήματα, γραμμές ή γράμματα.

Σακάκι ή μπουφάν: Απλό σε σκούρο μπλε, μαύρο ή γκρίζο χρώμα, χωρίς μεγάλα σήματα, γραμμές ή γράμματα.

Εσάρπα: Αποκλειστικά μονόχρωμη (άσπρο, μπλε, γκρίζο ή μαύρο) χωρίς να αντιπροσωπεύει σωματεία, οργανώσεις ή κόμματα.

Καπέλα ή σκουφάκια: Επιτρέπονται μόνο στην αυλή του Σχολείου σε ελεύθερο χρόνο και πρέπει να είναι μπλε ή σκούρα χωρίς έντονα χρώματα.

Παπούτσια: Απλά δερμάτινα μαύρα ή Αθλητικά, άσπρα ή σκούρου χρώματος.

Κάλτσες: Άσπρες ή σκούρου χρώματος.

Η στολή των μαθητριών:

Πουκάμισο: Άσπρο ή φανέλα άσπρη απλή με γιακά ή χωρίς γιακά στα πιο κάτω χρώματα: άσπρο, μπλε, γκρι και μαύρο με μακρύ ή κοντό μανίκι , χωρίς ρίγες ή άλλα σχέδια.

Φούστα μπλε ή τζιν μέχρι το γόνατο.

Παντελόνι: Γκρίζο ή τζιν, όχι χαμηλόμεσο ή στενό.

Για το τζιν διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Το τζιν που θα επιτρέπεται στα σχολεία, θα είναι κανονικό μακρύ παντελόνι, σε σκούρο μπλε τζιν ύφασμα (denim) χωρίς οποιεσδήποτε επιγραφές ή διαφημιστικά μηνύματα.

Δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση τα ξεθωριασμένα, ξεβαμμένα και σκισμένα τζιν.

Δεν επιτρέπονται τα υπερβολικά στενά ή χαμηλόμεσα παντελόνια ή φούστες (τζιν ή γκρίζου χρώματος).

Τρικό: Μπλε, μαύρο ή γκρίζο, φούτερ χωρίς μεγάλα σήματα, γραμμές ή γράμματα.

Σακάκι ή μπουφάν: Απλό σε σκούρο μπλε, μαύρο ή γκρίζο χρώμα, χωρίς μεγάλα σήματα, γραμμές ή γράμματα.

Ενσάρπα: Αποκλειστικά μονόχρωμη (άσπρο, μπλε, γκρίζο ή μαύρο), χωρίς να αντιπροσωπεύει σωματεία, οργανώσεις ή κόμματα.

Καπέλα ή σκουφάκια: Επιτρέπονται μόνο στην αυλή του Σχολείου σε ελεύθερο χρόνο και μπορεί να είναι μπλε ή σκούρα χωρίς έντονα χρώματα.

Κάλτσες: Μπλε ή άσπρες ή καλτσόν στο χρώμα του δέρματος.

Παπούτσια: Απλά χαμηλά δερμάτινα μαύρα ή Αθλητικά, άσπρα ή μαύρου χρώματος.

Δεν επιτρέπονται τα κολάν.

Διευκρινίζεται επίσης ότι το τζιν δεν αντικαθιστά την υφιστάμενη στολή, αλλά μπορεί να συνυπάρχει με το γκρίζο παντελόνι ή φούστα γκρίζου χρώματος.

 

Η στολή για τη Γυμναστική

Η στολή των μαθητών:

Φανέλα: Άσπρη, σκέτη

Παντελονάκι: Μαύρο ή μπλε

Παπούτσια: Αθλητικά

Φόρμες: Μπλε, μαύρο ή γκρίζο χρώμα

Η στολή των μαθητριών:

Φανέλα: Άσπρη, σκέτη

Παντελονάκι: Μαύρο ή μπλε

Παπούτσια: Αθλητικά

Φόρμες: Μπλε, μαύρο ή γκρίζο χρώμα

Οι φόρμες επιτρέπονται αποκλειστικά μόνο στο μάθημα της Γυμναστικής

 

Η στολή για τα Εργαστήρια Χημείας

Μπλούζα: Άσπρη μακριά

Ευπρεπής εμφάνιση

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέρχονται καθημερινά στο σχολείο χωρίς υπερβολές, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, δε συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα.

Ως υπερβολές θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές αλυσίδες και άλλα παρόμοια.

Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή  φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο και το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα, τα μακριά ή βαμμένα νύχια και οι μπότες. Οι μαθήτριες μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής.

Γενικά τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δε συνάδουν με την μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση, όπως πιο πάνω έχει καθοριστεί. Τα παιδαγωγικά μέτρα που προβλέπονται είναι τα ακόλουθα:

1η φορά επίπληξη

2η φορά τηλέφωνο στο γονέα /κηδεμόνα ή αποστολή μηνύματος

3η φορά αποβολή 3 περιόδους με αναστολή

4η φορά αποβολή 3 περιόδους

 

Φοίτηση Μαθητών

Η πρωινή καθυστέρηση και η καθυστέρηση στα ενδιάμεσα μαθήματα της ημέρας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Οι καθυστερήσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται με τα ακόλουθα  Παιδαγωγικά μέτρα:

1η φορά επίπληξη

2η φορά τηλέφωνο στο γονέα /κηδεμόνα ή αποστολή μηνύματος

3η φορά αποβολή με αναστολή και τηλέφωνο

4η φορά αποβολή 3 περιόδους

Σημείωση: Οι καθηγητές της 1η περιόδου σημειώνουν σε ειδικό έντυπο τους απόντες της 1ης περιόδου και την ώρα που καθυστέρησε ο μαθητής και το παραδίδουν στο γραφείο εφημέρευσης μέχρι το 1ο διάλειμμα.

Η εσκεμμένη απουσία επιλεκτικά από κάποιο μάθημα (σκασιαρχείο) είναι αδικαιολόγητη απουσία και τιμωρείται ως παράπτωμα. Κάθε τρεις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις το μήνα είτε στο μάθημα της 1ης περιόδου είτε σε ενδιάμεσα μαθήματα θα επιβάλλεται η ποινή των 3 περιόδων αποβολής. Νοείται ότι μαθητής που είναι υπότροπος θα αποβάλλεται 1 μέρα.

Η εσκεμμένη απουσία επιλεκτικά από κάποιο μάθημα είναι αδικαιολόγητη απουσία και τιμωρείται ως παράπτωμα με 1 μέρα αποβολή.

 

Κανονισμοί φοίτησης

Α. Έναρξη και λήξη τετραμήνων

Β. Τελικός βαθμός εξεταζόμενων μαθημάτων

Γ. Κανονισμοί  φοίτησης-απουσίες

Αναδιοργάνωση χρόνου δημόσιων σχολείων σε Τετράμηνα - οι περί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 2010

 

Α. Έναρξη και λήξη τετραμήνων

 Κάθε σχολικό έτος θα διακρίνεται για σκοπούς κατανομής της διδασκόμενης ύλης, αξιολόγησης των μαθητών και ωρολογίου προγράμματος σε δύο τετράμηνα ως ακολούθως:

Α΄ τετράμηνο Έναρξη μαθημάτων μέχρι 20 Ιανουαρίου

Β΄  τετράμηνο 24 Ιανουαρίου μέχρι τη λήξη των μαθημάτων

Νοείται ότι, όταν συμπέσει οι δύο πιο πάνω μέρες να είναι αργία ή Σαββατοκύριακο, τότε αυτές μεταφέρονται στις αμέσως επόμενες εργάσιμες μέρες.

Για τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι δύο αυτές μέρες θα είναι η 23η (Δευτέρα) και η 24η Ιανουαρίου (Τρίτη).

Νοείται ότι κατά τις δύο μέρες που μεσολαβούν μεταξύ της λήξης του Α΄ Τετραμήνου και της έναρξης του Β΄ Τετραμήνου οι μαθητές δεν προσέρχονται στα σχολεία.

Β. Τελικός βαθμός εξεταζόμενων μαθημάτων Λυκειακού Κύκλου

Για τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά στο τέλος του χρόνου ο βαθμός του έτους είναι ο μέσος όρος των βαθμών των τετραμήνων, με αναλογία 35% για κάθε τετράμηνο και του βαθμού της τελικής εξέτασης με αναλογία 30%.

Γ. Κανονισμοί  φοίτησης απουσίες

Παραπέμπονται σε εξέταση το Σεπτέμβριο

Στα εξεταζόμενα μαθήματα και όσα μαθήματα αποφασίζει ο Καθηγητικός Σύλλογος:

Μαθητές/τριες που σημείωσαν:

α) 42-50 αδικαιολόγητες απουσίες των δύο αριθμών συμπεριλαμβανομένων.

β) 152-160 απουσίες, από τις οποίες τουλάχιστον 110 είναι δικαιολογημένες, των τριών αριθμών συμπεριλαμβανομένων.

γ) το Β΄ Τετράμηνο από 21 μέχρι 25 αδικαιολόγητες απουσίες των δύο αριθμών συμπεριλαμβανομένων ή σύνολο απουσιών, 76 μέχρι και 80, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 55 είναι δικαιολογημένες.

Μαθητές/τριες που σημείωσαν σε κάποιο μάθημα ή σε περισσότερα από ένα μαθήματα απουσίες (δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες) περισσότερες του επταπλάσιου των περιόδων διδασκαλίας που διδάσκονται εβδομαδιαίως, παραπέμπονται σε εξέταση το Σεπτέμβριο στο μάθημα ή στα μαθήματα αυτά.

Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να παραπεμφθούν σε εξέταση το Σεπτέμβριο μαθητές/μαθήτριες που σημείωσαν αριθμό απουσιών όχι μεγαλύτερο των 275 από τις οποίες οι αδικαιολόγητες δεν ξεπερνούν τις 50, με εισήγηση του Καθηγητικού Συλλόγου και ύστερα από έγκριση του Υπουργείου. Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί ο/η μαθητής/τρια καθορίζονται από τον Καθηγητικό Σύλλογο.

 

Παραμένουν στάσιμοι

Μαθητές/τριες που σημείωσαν:

α) αριθμό αδικαιολόγητων απουσιών μεγαλύτερο των 51, του αριθμού αυτού συμπεριλαμβανομένου

β) αριθμό απουσιών μεγαλύτερο των 161 (δικαιολογημένες-αδικαιολόγητες), του αριθμού αυτού συμπεριλαμβανομένου

γ) κατά το Β΄ Τετράμηνο περισσότερες από 25 αδικαιολόγητες απουσίες ή περισσότερες από 80 δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες

Σημείωση: Ο Καθηγητικός Σύλλογος, έχει τη διακριτική εξουσία, σε ειδικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, μαθητών/τριών που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, να αποφασίζει διαφορετικά απ΄ ότι προβλέπουν οι διατάξεις των κανονισμών φοίτησης, αν τούτο επιβάλλει το καλώς νοούμενο συμφέρον της εκπαίδευσης.

Μαθητής/τρια που δεν απολύεται λόγω μη πλήρους φοίτησης υποχρεούται να επαναλάβει τα μαθήματα της τάξης μόνο για την επόμενη χρονιά.

 

Πλήρης Φοίτηση

Στα Δελτία Προόδου αναγράφεται ο όρος Πλήρης Φοίτηση αν ο/η μαθητής/τρια έχει κάμει όχι περισσότερες από 24 απουσίες, του αριθμού αυτού συμπεριλαμβανομένου, (δικαιολογημένες ή/και αδικαιολόγητες). Αναγράφεται επίσης ο αριθμός των απουσιών του.

Μαθητής/τρια του/της οποίου/ας η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως πλήρης πριμοδοτείται με δύο μονάδες στην αξιολόγηση του Δ.Δ.Κ.

Στους τελειόφοιτους μαθητές /τριες απονέμονται τιμητικά διπλώματα, αν η φοίτησή τους έχει χαρακτηριστεί ως πλήρης.

 

 

Δικαιολόγηση απουσιών

1.  Οι γονείς / κηδεμόνες μπορούν να δικαιολογήσουν απουσίες μόνο δύο (2) συνεχόμενων ημερών.

2.  Οι γονείς /κηδεμόνες μπορούν να δικαιολογήσουν απουσίες συνολικά δώδεκα (12) ημερών ΜΟΝΟ.

3.  Όλες οι άλλες απουσίες μπορούν να δικαιολογούνται μόνο από το γιατρό.

4.  ΔΕΝ  θα γίνονται δεκτά δικαιολογητικά, αν περάσουν πέντε (5) συνεχόμενες μέρες από την επάνοδο του/της μαθητή/τριας στο σχολείο.

5.  Οι αδικαιολόγητες απουσίες των μαθητών/τριών αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα.

6.  Μαθητής/τρια που απουσιάζει για χρονικό διάστημα περισσότερο από δύο μέρες οφείλει, κατά την τρίτη ημέρα της απουσίας του, να ειδοποιήσει οπωσδήποτε γι αυτό το σχολείο του.

7.  Σχετικά δελτία απουσίας για δικαιολόγηση απουσιών μπορούν να πάρουν τα παιδιά από το λογιστήριο του σχολείου.

8.  Ο Καθηγητικός Σύλλογος δε δεσμεύεται από οποιαδήποτε βεβαίωση, όταν έχει σχηματίσει δική του γνώμη για την αλήθεια των προβαλλόμενων λόγων.

Σημείωση:

Σε μαθητή/τρια που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ δε σημειώνονται απουσίες.

Οι απουσίες των μαθητών/τριών που οφείλονται σε αποβολή από το σχολείο θεωρούνται δικαιολογημένες.

Η απουσία μαθητή/τριας, χωρίς την άδεια Β. Διευθυντή, θεωρείται αδικαιολόγητη απουσία. Αποτελεί επίσης πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται.

 

Απουσίες από δραστηριότητες του Δ.Δ.Κ.

Επειδή η συμμετοχή του/της μαθητή/τριας είναι υποχρεωτική στις δραστηριότητες του προγράμματος Δράση, Δημιουργικότητα, Κοινωνική Προσφορά, καταχωρούνται απουσίες στο αρχείο του σχολείου. Για παράδειγμα, για απουσία από εκδρομή καταχωρούνται 7 απουσίες στο Δ.Δ.Κ. (όχι στα αντίστοιχα 7 μαθήματα της ημέρας). Το σύνολο των περιόδων για το Δ.Δ.Κ.  από το διδακτικό χρόνο υπολογίζεται σε 101 περιόδους. Από το γεγονός αυτό προκύπτει ότι το Δ.Δ.Κ. αντιστοιχεί σε μάθημα που διδάσκεται σε 3 1/3 περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το επταπλάσιο τω απουσιών είναι (7 x 3 1/3 = 23,3) 24 απουσίες. Εάν υπάρχουν μαθητές /τριες που ξεπερνούν τις 24 απουσίες στο Δ.Δ.Κ., δεν  προάγονται τον Ιούνιο και παραπέμπονται το Σεπτέμβριο. Στους μαθητές/τριες αυτούς αναθέτει το σχολείο, μέσω του υπευθύνου του Δ.Δ.Κ.  εργασίες που θα διεκπεραιώσουν κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, π.χ.project, κοινωνική προσφορά σε ιδρύματα και άλλες παρόμοιες εργασίες.

Αποχώρηση από το σχολείο

Ο/η μαθητής/τρια, που για οποιοδήποτε λόγο θέλει να αποχωρήσει από το σχολείο, πρέπει απαραίτητα να εξασφαλίσει άδεια από τον εφημερεύοντα Β. Διευθυντή. Η άδεια δίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γονείς/κηδενόνες του/της μαθητή/τριας. Η φυγή μαθητών από το σχολείο χωρίς άδεια αποτελεί πολύ σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρά. Μία ημέρα αποβολή την 1η φορά και με μεγαλύτερη ποινή σε περίπτωση επανάληψης του παραπτώματος.

 

Κάλυψη κενών στα μαθήματα λόγω απουσιών

Μαθητής/τρια που απουσίασε δικαιολογημένα πέραν των δύο (2) εργάσιμων ημερών, λόγω ασθενείας ή άλλης τεκμηριωμένης αιτίας από το σχολείο, έχει υποχρέωση να καλύψει τα κενά στα μαθήματα που έχασε με βάση πρόγραμμα που του/της διασφαλίζει το σχολείο του/της, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του/ της.

 

 

Εκδρομές

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΔΡΟΜΩΝΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι υποχρεωτική

 Οι μαθητές/τριες του σχολείου επιβάλλεται να τηρούν τα ακόλουθα:

Α. Στο λεωφορείο

1. Να μη σηκώνονται από τη θέση τους και να μη βγάζουν το κεφάλι ή τα χέρια έξω απ αυτό. Να μην ενοχλούν με χειρονομίες ή με λόγια τους περαστικούς.

2. Να μη ρίχνουν οποιοδήποτε αντικείμενο ο ένας στον άλλο  ή έξω από το λεωφορείο, να μη φωνάζουν δυνατά και γενικά να συμπεριφέρονται με κόσμιο τρόπο.

3. Να μην μιλούν στον οδηγό και προπάντων να μην του ζητούν να βάζει ηχοταινίες δικές του ή δικές τους στο κασετόφωνο του λεωφορείου

4. Αν έχουν μαζί τους κασετόφωνο, να το έχουν σε χαμηλή ένταση, ώστε να μην ενοχλούν όλους τους άλλους.

5. Πριν από την επιβίβαση ή αποβίβαση  από το λεωφορείο, να βεβαιώνονται ότι αυτό είναι σταθμευμένο (ακίνητο).

Β. Στο χώρο της εκδρομής

1. Να μην απομακρύνονται από το σύνολο των μαθητών ούτε από τον καθορισμένο χώρο ή κέντρο αναψυχής.

2. Να μην πλησιάζουν ή να παίζουν κοντά σε επικίνδυνα σημεία (ακτές, βράχους, γκρεμούς, λάκκους, χαντάκια, δρόμους με κίνηση αυτοκινήτων κτλ.).

3. Να μη χρησιμοποιούν κανένα από τα παιχνίδια των παιχνιδότοπων, τα οποία προορίζονται μόνο για μικρότερα από την Α΄ Λυκείου παιδιά.

4.  Να μη χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που υπάρχουν στους χώρους εκδρομής, όπως και οποιοδήποτε ρευματοδότη.

5.  Να μην ανεβαίνουν σε δέντρα ή σε υψώματα, από όπου μπορεί να πέσουν.

6. Να μην αγγίζουν αντικείμενα που τους είναι άγνωστα και πιθανόν επικίνδυνα.

7. Να σέβονται το χώρο του περιπάτου/ εκδρομής και να  τον διατηρούν καθαρό, ρίχνοντας κάθε περιττό στους καλάθους των αχρήστων.

8. Να δείχνουν σεβασμό προς την ξένη περιουσία (επίπλωση κέντρου αναψυχής, φυτείες, φράκτες, δέντρα κλπ).

9. Να μην έχουν το κασετόφωνο σε δυνατή ένταση, ώστε να μην ενοχλούν τους συμμαθητές τους ή άλλους πελάτες του κέντρου στο οποίο βρίσκονται.

10. Να μην ανάβουν φωτιά, παρά μόνο σε ειδικούς χώρους που είναι καθορισμένοι από το Δασονομείο, και μόνο με ειδική άδεια από το Β. Διευθυντή υπεύθυνο της εκδρομής και υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή. Σε τέτοια περίπτωση, να βεβαιώνονται ότι την έχουν σβήσει εντελώς πριν αναχωρήσουν.

11. Στο χώρο του εστιατορίου να κρατούν σειρά για εξυπηρέτηση, να μη σπρώχνονται και να μη φωνάζουν, να διατηρούν το χώρο καθαρό και γενικά να είναι ευγενικοί και να δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

12. Να μην κάνουν παρέα με άγνωστους ή να δέχονται οτιδήποτε από αυτούς ή να προσκαλούν εξωσχολικούς να ακολουθήσουν την εκδρομή.

13. Σε περίπτωση ατυχήματος κάποιου συμμαθητή τους, να ενημερώνουν αμέσως τον υπεύθυνο καθηγητή για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Γ. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση οινοπνευματωδών ποτών, το κάπνισμα, το κολύμπι,  η βαρκάδα και γενικά η είσοδος στη θάλασσα για οποιοδήποτε λόγο.

Δ. Εμφάνιση μαθητών/μαθητριών

Οι μαθητές/τριες μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή με εξωσχολικό ντύσιμο. Επιβάλλεται όμως η σεμνότητα και η αποφυγή επιτήδευσης. Έξαλλο ντύσιμο με εφαρμοστά παντελόνια ή διαφανείς μπλούζες απαγορεύονται. Οι μαθήτριες να μην είναι βαμμένες.  Τα πολύτιμα αντικείμενα και τα κοσμήματα πρέπει να αποφεύγονται.

Ε. Τήρηση ωραρίου

Οι μαθητές/τριες πρέπει να είναι συνεπείς στην καθορισμένη ώρα αναχώρησης και επιστροφής και να βρίσκονται έγκαιρα στα λεωφορεία τους. Απαγορεύεται αυστηρά  η αλλαγή λεωφορείου χωρίς άδεια του υπεύθυνου της εκδρομής.

Στ. Προσωπικά αντικείμενα

Κατά την επιστροφή και προτού οι μαθητές/τριες εγκαταλείψουν το λεωφορείο, να βεβαιώνονται ότι δεν έχουν ξεχάσει σ΄ αυτό οποιοδήποτε προσωπικό τους αντικείμενο (κασετόφωνο, φωτογραφική μηχανή, τσάντα, πουλόβερ κτλ.). Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να χαθούν, γιατί τα λεωφορεία, αμέσως μετά, εκτελούν διαδρομές με νέους επιβάτες.

Ζ. Συμπεριφορά

Και στο λεωφορείο και στο χώρο της εκδρομής πρέπει όλοι να πειθαρχούν στις οδηγίες των συνοδών καθηγητών και να μην αναλαμβάνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αν δε συνεννοούνται πρώτα με τους υπεύθυνους Β. Διευθυντές και εξασφαλίζουν σχετική άδεια.

Η. Επιστροφή

Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η αποβίβαση σε κάποιο ενδιάμεσο σημείο του δρομολογίου, επειδή το λεωφορείο περνά από το χωριό κάποιων μαθητών.

Όλοι οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο με το λεωφορείο της εκδρομής.

Θ. Αποβίβαση από το λεωφορείο (στο χώρο ξενάγησης γεύματος/εκδρομής και μετά την επιστροφή στο σχολείο)

Η αποβίβαση αρχίζει, αφού πρώτα σταματήσει εντελώς το λεωφορείο. Πρώτος αποβιβάζεται ο συνοδός καθηγητής, ο οποίος επιβλέπει στη συνέχεια την αποβίβαση όλων των μαθητών σε συνθήκες ασφάλειας.

 

Εξωσχολικοί  

Με τον όρο εξωσχολικοί εννοούμε τα άτομα εκείνα που, χωρίς να έχουν  συγκεκριμένη εργασία, εισέρχονται στο Σχολείο χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης και παραβιάζουν ουσιαστικά το σχολικό χώρο, με αποκλειστικό σκοπό να περάσουν την ώρα τους, ή να δημιουργήσουν προβλήματα, συναντώντας μαθητές γνωστούς ή φίλους τους. Είναι διαπιστωμένο ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εξωσχολικοί εισέρχονται στο σχολικό χώρο με πρόσκληση μαθητών. Το Σχολείο δεν προσφέρεται για τέτοιες συναντήσεις και συναναστροφές. Γι΄ αυτό, όσοι μαθητές υποβοηθούν με τη στάση τους την παραβίαση του σχολικού χώρου είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι.

Μαθητής που προγραμματίζει τέτοιες συναντήσεις ή δέχεται επισκέψεις στο Σχολείο διαπράττει σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται.

Οι εξωσχολικοί που έχουν λόγο να εισέλθουν  στο Σχολείο πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση

Η παρουσία εξωσχολικών στην αυλή του Σχολείου, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα εργαστήρια  και στους διαδρόμους απαγορεύεται.

 

Χρήση Οχημάτων

1. Ο μαθητής που έρχεται στο Σχολείο με ποδήλατο ή δίκυκλο μηχανοκίνητο όχημα:

α) Εξασφαλίζει από το Σχολείο ειδικό Δελτίο, που του επιτρέπει την είσοδο και στάθμευση του οχήματος του στην αυλή του Σχολείου.

β)  Οφείλει να τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατά τις μετακινήσεις του.

γ) Είναι προσωπικά υπεύθυνος για την ασφάλεια του οχήματός του.

δ) Προκειμένου για μηχανοκίνητο όχημα οφείλει να κατέχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδηγού, άδεια κυκλοφορίας και ασφάλεια.

Ο χώρος στάθμευσης των πιο πάνω οχημάτων καθορίζεται από το Σχολείο και η στάθμευση σε άλλο χώρο απαγορεύεται. Αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα ή άσκοπη και χωρίς λόγο διακίνηση του οχήματος στην αυλή του Σχολείου.

2. Οι μαθητές που έχουν άδεια οδηγού αυτοκινήτου μπορούν να προσέρχονται στο Σχολείο με αυτοκίνητο, με έγκριση των γονιών ή κηδεμόνων τους. Όμως δεν επιτρέπεται να εισέρχονται με αυτό και να το σταθμεύουν στο χώρο του Σχολείου.

3. Απαγορεύεται η στάθμευση μοτοποδηλάτων κάτω από το στέγαστρο της εισόδου.

4. Ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του σχολείου.

 

Διάφορα

Σεβασμός Σχολικού Χώρου

Οι μαθητές/τριες οφείλουν να σέβονται το σχολικό χώρο (το κτίριο, τις αίθουσες διδασκαλίας, τις ειδικές αίθουσες, την αυλή, τα γήπεδα και την καντίνα).

Σχολική Περιουσία

Η πρόκληση κακόβουλης ζημιάς από μαθητές/τριες αποτελεί παράπτωμα, τιμωρείται με πειθαρχικά μέτρα και καταβολή της ανάλογης αποζημίωσης.

Ενδοσχολικές Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια των ενδοσχολικών εκδηλώσεων (εκκλησιασμοί, εορτασμοί, κοινές συγκεντρώσεις) οι μαθητές/τριες πρέπει να επιδεικνύουν τον πρέποντα σεβασμό και πειθαρχία. Σε περίπτωση απειθαρχίας θα λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα.

Χρήση κινητού τηλεφώνου

Με βάση τους κανονισμούς λειτουργάς των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης απαγορεύεται η ενεργοποίηση και η χρήση του κινητού τηλεφώνου ή άλλου τεχνολογικού μέσου μέσα στην τάξη, στη διάρκεια του μαθήματος, όπως επίσης και σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που γίνονται στο χώρο του σχολείου. Σε περίπτωση που παραβαίνουν τον κανονισμό αυτό θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπουν οι Κανονισμοί.

Παρουσία κινητού τηλεφώνου εκτός ώρας διαλείμματος (τάξη/συγκέντρωση/εκδήλωση):

1η φορά: Παρατήρηση

2η φορά: 3 περίοδοι αποβολή με αναστολή

3η φορά: 1 μέρα αποβολή

Συνέχιση του παραπτώματος: Μέχρι 1 μέρα αποβολή κάθε φορά

Ενεργοποίηση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός ώρας διαλείμματος:

1η φορά: 1 μέρα αποβολή με αναστολή

2η φορά: 1 μέρα αποβολή

3η φορά: 1 μέρα αποβολή

Συνέχιση του παραπτώματος: Μέχρι 2 μέρες αποβολή κάθε φορά

Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτός ώρας διαλείμματος:

1η φορά: 1 μέρα αποβολή με αναστολή

2η φορά: 1 μέρα αποβολή

3η φορά: 1 μέχρι 2 μέρες αποβολή

Συνέχιση του παραπτώματος: Μέχρι 3 μέρες αποβολή κάθε φορά

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων με τη χρήση κινητού τηλεφώνου:

Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, το παράπτωμα θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σχολείου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει από 1-6 μέρες αποβολή ή/και να παραπέμψει το παράπτωμα στον Καθηγητικό Σύλλογο, ο οποίος θα αποφασίσει μέχρι και την αποβολή από το Σχολείο για πάντα με δικαίωμα εγγραφής σε άλλο σχολείο.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου. Θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο τιμωρείται αυστηρά.

Τυχερά παιγνίδια

Απαγορεύεται αυστηρά κάθε ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια στο σχολικό χώρο (χαρτοπαίγνιο, ζάρια, ποδοσφαιρικά στοιχήματα κ.ά.)

Δημιουργική απασχόληση

Η δημιουργική απασχόληση των μαθητών στις κενές περιόδους είναι μια σημαντική παράμετρος της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου. Θα πρέπει λοιπόν να εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή, ο μαθητής οφείλει να παραμείνει στην τάξη μέχρι να έρθει ο αναπληρωτής καθηγητής, για να δώσει τις σχετικές οδηγίες και να διοργανώσει τη δημιουργική απασχόληση του τμήματος.

Σε περίπτωση που καθυστερεί να  έρθει ο καθηγητής, ο Πρόεδρος του Τμήματος θα πρέπει να ενημερώσει τη Διεύθυνση του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια κενής περιόδου σε καμιά περίπτωση δε δικαιούται ο μαθητής να φύγει από το σχολείο, αλλά θα πρέπει να απασχολείται δημιουργικά σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζει το σχολείο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή που έχει οριστεί ως αναπληρωτής.

Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν επιτρέπεται η άσκοπη περιπλάνησή στην αυλή του σχολείου, η παρενόχληση των άλλων τμημάτων και η συγκέντρωση στην καντίνα, στη διάρκεια των κενών περιόδων.

     

Χρήσιμες Ιστοσελίδες | Web Team | Επικοινωνία

Created by the Web Team